Törivázlat

Óravázlatok, érettségi információk, online források

Hódító birodalmak

 

1. A hunok

 - A hunok őshazája a Belső-Ázsiában lévő Góbi-sivatagban volt. Nomád vagy félnomád életmódot folytattak, ami főként nagyállat tartást jelentett.

- Élőhelyük elsivatagosodása és túlnépesedésük miatt vándorlásra kényszerültek. Fokozódó támadásaik miatt egyesítették a kínaiak az északi határukat védő falrendszert a Kr. e. 3. században (Nagyfal). Emiatt a hunok nyugat felé vándoroltak tovább, ahol maguk előtt tolták a sztyeppéken élő kisebb nomád népeket.

- Kr. u. 375 körül Balambér vezetésével átkeltek a Volgán Európába és legyőzték a kelet felé nyomuló gótokat (keleti gótok). A menekülő keleti gótok felgyorsították a pusztai népek erőltetett nyugati irányú vándorlását (népvándorlás).

- Támadásaik megállíthatatlan nyomást jelentettek a Római Birodalom északi határaira. Róma, saját érdekében, kénytelen volt befogadni a menekülő népeket, akiktől védelmet remélt a hunokkal szemben.

- Azok a népek, akik nem tudtak időben elmenekülni a hunok elől, vagy behódoltak nekik, vagy felmorzsolódtak a fegyvereiktől. A behódolt népek a hunok segédnépeivé váltak.

- Megjelenésük hatására a rómaiak Pannónia elhagyására kényszerültek az 5. század elején. A hunok Ruga, majd Bleda vezetésével a Kárpát-medencébe helyezték birodalmuk központját. (Tisza-folyó térsége). Bleda halála után vett át a birodalom vezetését Attilla (Kr. u. 434–453).

- Attila, mint „Isten ostora” először Konstantinápolyt kényszerített adófizetésre, majd a Római Birodalom nyugati részét támadta meg. Róma bevetette ellenük a befogadott (főleg germán) népek katonai erejét, ami megállította a hun előre nyomulást. (Kr. u. 451 Catalaunum-i csata).

- Attila a következő évben Itáliát támadta meg, de Róma előtt váratlanul visszafordult. Halála után fiai között hatalmi harcok kezdődtek, ezért a Hun Birodalom felbomlott.

- A hun nép maradékai a Balkán-félsziget keleti felére, a Fekete-tenger partvidékére húzódtak vissza (bolgárok földje), ahol beolvadtak az ott élő- és oda érkező népek többségébe.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 85
Tegnapi: 283
Heti: 1 001
Havi: 8 313
Össz.: 2 667 377

Látogatottság növelés
Oldal: Hódító birodalmak
Törivázlat - © 2008 - 2021 - torivazlat.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »