Törivázlat

Órai vázlatok - érettségi információk és felkészülést segítő anyagok - online források - tanulási módszerek - érdekességek

Hódító birodalmak

 

1. A hunok

 - A hunok őshazája Belső-Ázsiában a Góbi-sivatagban volt. Félnomád életmódot folytattak, ami főként nagyállat tartást jelentett.

- Élőhelyük elsivatagosodása és túlnépesedésük miatt vándorlásra kényszerültek. Támadásaik miatt egyesítették a kínaiak az északi határukat védő falrendszert a Kr. e. 3. században (Nagyfal), ezért a hunok nyugat felé vándoroltak tovább, ahol maguk előtt tolták a sztyeppéken élő kisebb nomád népeket.

- Kr. u. 375 körül Balambér vezetésével átkeltek a Volgán Európába és legyőzték a keleti gótokat, ami felgyorsította a pusztai népek nyugati irányú vándorlását (népvándorlás).

- Támadásaik megállíthatatlan nyomást jelentett a Római Birodalom északi határaira. Róma, kénytelen volt befogadni a menekülő népeket, akiktől védelmet remélt a hunokkal szemben.

- Azok a népek, akik nem tudtak időben elmenekülni a hunok elől, behódoltak, vagy felmorzsolódtak. A behódolt népek a hunok segédnépeivé váltak.

- Támadásaik miatt a rómaiak Pannónia elhagyására kényszerültek az 5. század elején. Attila (Kr. u. 434–453) uralkodása idején a Kárpát-medencébe helyezték birodalmuk központját. (Tisza-folyó térsége.)

- Attila adófizetésre kényszerítette Konstantinápolyt, majd megtámadta a Római Birodalom nyugati részét. Róma a befogadott népek katonai erejére támaszkodva állította meg a hunok előre nyomulását. (Kr. u. 451 Catalaunum-i csata).

- Attila halála után fiai között hatalmi harcok kezdődtek, ezért birodalma felbomlott.

- A hun nép maradékai a Balkán-félsziget keleti felére, a Fekete-tenger partvidékére húzódtak vissza (bolgárok földje), ahol beolvadtak az ott élő népek többségébe.

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 56
Tegnapi: 846
Heti: 7 243
Havi: 34 587
Össz.: 2 987 398

Látogatottság növelés
Oldal: Hódító birodalmak
Törivázlat - © 2008 - 2022 - torivazlat.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »