Törivázlat

- A közép- és emelt szintű érettségi vizsga leírása, követelményei és témakörei. - Írásbeli feladatlapok és megoldások. - Órai vázlatok.

 

A magyar nép őstörténete

 

1. A magyar nép őstörténetének kutatása:   
Régészet (archeológia), embertan (antropológia), földrajz, (geológia) történeti földrajz, nyelvészet (lingvisztika), genetika, íratlan (tárgyi emlékek) és írott források (Pl.: krónikák, évkönyvek, nyelvi emlékek) stb.

2. A magyar nép eredete:

Őshaza: Adott nép számára az a hely, ahol kialakult azonosságtudata, nyelve és szokásai.

Magyar őshaza elméletek: - finn-ugor, szvidéri, belső-ázsiai, sumer, Volga – Káma vidéki, stb.

Feltételezett első szálláshely: Aral-tó felső vidéke, az Ob-foly mellékfolyói mentén alakulhatott ki a magyar elnevezés (mog-eri = beszélő ember).

A magyar nép a szálláshelyétől északra élő obi ugor manysi (vogul) és chanti (osztják), valamint a délebbre élő ó-iráni, óperzsa ún. türk (török) népek keveredéséből jöhetett létre (Pl.: törzsek nevei).

3. A magyar nép vándorlása:

-          Magna Hungária (régi Magyarország) vagy Baskíria: A Kr. e. I. évezred végétől a Volga - Káma folyók és az Ural - hegység közötti terület. (Bizonyíték: Julianus barát útjai 1235 - 40 között.) Kr. u. 600 körül a magyarság egy része tovább vándorolt délnyugati irányban            à       

           

-          Levédia (Levedi földje): A Kazár Birodalom feletti terület, a Fekete - tenger északi részén (Azovi - tenger vidéke: ezen a helyen játszódik a Csodaszarvas története: Hunor s Magor, Meotisz mocsarai). A kazároktól átvették a kettős fejedelemség szokását:    

  • kende (kündü = fényes Nap): a szakrális fejedelem      
  •  gyula (tsula = fényes Hold): katonai vezető volt.  (Lásd pl. Erdély címere.) à

 

-          Etelköz (Etelköz - Itil-küzü = folyóköz): 840-850 körül a magyarok és a hozzájuk szegődő katonai segédtörzsek (Pl.: kabarok) a Kazár Birodalomban kitört lázadás miatt tovább vándoroltak nyugat felé és letelepedtek a Kárpátoktól keletre a Dnyeper és a Dnyeszter folyók között lévő pusztákon.

Az etelközi szállásokon élő magyarok szomszédságában jól szervezett államok voltak (Pl.: Kijevi Nagyfejedelemség, Bolgár és Bizánci Birodalom). à a magyar törzsek szorosabbá fűzték kapcsolataikat (vérszerződést kötöttek egymással).

 

4. A honfoglalás előzményei:
Az Etelközben élő magyarok 894-ben beavatkoztak a bolgár-bizánci viszályba a bizánciak oldalán. à a vesztes bolgárok a magyarok etelközi szállásai mögött lévő besenyőktől kértek segítséget à a besenyők megtámadták a magyarok szállásait à a magyarok 895 tavaszán átmenekültek a Kárpátok hágóin keresztül a Kárpát-medencébe Erdély hegyei közé (turul legenda). Vezetőjük: Álmos majd fia Árpád és Kurszán volt.  

 

5. A honfoglalás (895-907):

A magyar törzsek a Kárpát-medencét szakaszosan foglalták el.

à895-től Erdély és a Tiszántúl à 900-ban Dunántúl à 902-ben  Morvák legyőzése à 904. Kurszán halála után megszűnt a kettős fejedelemség à 907 győzelem a bajorok felett Pozsonynál = honfoglalás befejezése.

A honfoglaló magyarság élete:
Letelepedés: A magyar nép letelepedése törzsenként történt (földrajzi nevek): Nyék, Megyer, Kürt-Gyarmat, Tarján, Jenő, Kér, Keszi + katonai segédtörzsek, pl.: kabar, varsány, székely (?).      

-          Életmódja: nomád állattartás, földművelés, kézművesség.

-          Társadalma:

  • bők (urak = törzsfők és nemzetségfők)
  • vitézek( a bők fegyveres kísérete, pl.: kalandozások során)
  • inek (köz szabadok: pásztorok földművesek és szolgáló népek)

 

6. A kalandozások kora (907-968 között):

A kárpát-medencei szállásterület elfoglalása után a törzsfők (bők) és fegyveres kíséretük (vitézek) rabló, zsákmányszerző hadjáratokat indítottak dél-, és nyugat-Európa irányában. Okai: felbomló ős-közösségi társadalom, nyugat európai uralkodók viszályai (feudális anarchia), a balkáni uralkodók folyamatos egymás elleni küzdelmei.
Európa válasza: - „A magyarok nyilaitól ments meg uram minket!” – kezdetű imádság.

Leggyakoribb helyszínei: Észak-és Dél-Itália, Bajor-ország, Szászország, Franciaország, Bulgária és Bizánc.

De: a X. század közepére helyreállt a feudális rend Európában à a magyarok katonai vereséget szenvedtek nyugaton, pl.: 933-ban Merseburgnál és 955-ben Augsburgnál, majd 968-ban a Bizánci Birodalomban is àváltoztatásra volt szükség à megkezdődött az államalapítás előkészítése (Taksony fejedelem).

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 198
Tegnapi: 581
Heti: 1 478
Havi: 9 108
Össz.: 2 121 132

Látogatottság növelés
Oldal: A magyar nép őstörténete
Törivázlat - © 2008 - 2019 - torivazlat.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »