Törivázlat

- A közép- és emelt szintű érettségi vizsga leírása, követelményei és témakörei. - Írásbeli feladatlapok és megoldások. - Órai vázlatok.

 

A gazdaság és a társadalom átalakulása a virágzó középkorban

 

1. A mezőgazdaság forradalma:

A X. században véget értek a nyugat Európát érő arab viking és magyar támadások, ezért a demográfiai növekedés ment végbe. A hagyományos művelési módszerekkel (talajváltó és kétnyomásos gazdálkodás) nem tudtak elegendő élelmiszert termelni, ezért a termelés megújítására volt szükség. Új eszközök terjedtek el: nehézeke, szügyhám, patkó, borona. Mindez lehetővé tette az intenzívebb háromnyomásos földművelést, aminek hatására 3,5-5 szeresére nőtt a terméshozam. Következményei:

-          - újabb népességnövekedés, ezért

-      - újabb földeket kellett művelés alá vonni (szűzföldek feltörése, mocsarak és tavak lecsapolása, erdők kiirtása, stb.)

-         -  a nyugaton feleslegessé váló tömegek közép és kelet Európa felé vándoroltak (hospesek – „vendégek”, keresztesek)

-     - a kézművesek és iparosok kiváltak a mezőgazdaságból és a piac helyekre költöztek, ahol a kereskedőkkel közösen létrehozták a középkori városokat.

 

2. A középkori városok jellemzői:

A mezőgazdaság forradalmának hatására nőtt a termelékenység (termésátlag) és a föld eltartó képessége, ami lehetővé tette a piacok bővülését

2.1 A városok célja: Függetlenedni a földesuraktól, önkormányzathoz jutni, csak a királynak adózni (egy összegben), saját bíráskodás és egyház, ezért terjedt a communa - mozgalom- a városi önkormányzat létrejötte: a közösség érdekvédelmi szervezete a földesúrral szemben. A városi polgár kötöttség nélkül rendelkezett tulajdonával. (Egy átlagos város 4-5ezer fős volt, a  nagyobb városok pedig10-15ezer fősek).

2.2 Városok kialakulásának helyei:

-  - földrajzi helyek: Folyók és hegység találkozása, folyó torkolata, utak   kereszteződése, hegyvidék és síkság találkozása

-          -  püspökségi, uradalmi székhely (várak-kolostorok),

-          - nyersanyagforrások, bányák helyei

-        - kereskedelmi - piaci kp-ok,

-          - ókori városok helyei

2.3 A városok típusai:

-         -  királyiváros (királyi jog: „szabad királyi város”)

-         -  mezőváros (földesúri jog)

-       -   bányaváros

-          -     vásárváros

2.4 Városi kiváltságok (a király adta): Szabad bíróválasztás és bíráskodás, saját közigazgatás, saját adószedés, vásártartás és vámmentesség joga, árumegállító jog, egy összegben, a királynak adóznak, saját véderő és fallal való védekezés joga, saját plébános, stb.

2.5 A városok társadalma (lakói):

-          - Patríciusok- város a leggazdagabb tagjai (ők a tényleges irányítók,   földtulajdonosok és kereskedők, kézművesek-iparosok)

-         -           Plebejusok- a városi társadalom nagyobbik része (polgárjoga nincs, a  városokba áramló jobbágyokból, napszámosok) Nézet: „a városi   levegő szabaddá tesz”

 

3. 3. A középkori ipar és kereskedelem fejlődése:

3.1 A céhek: a városi polgárok érdekvédelmi szervezetei, ugyanazon iparággal foglalkozó kézműves csoportok. Feladatait a céhszabályzat rögzíti: szabályozza a piacot és a termelést, korlátozza a versenyt (minőség - mennyiség), védi az árvákat és özvegyeket, katonai szerepe van a város védelmében.

3.2 Kereskedelmi útvonalak:

-     -   Északi: Hanza - kereskedelem: Angliát köti össze Oroszországgal    Északi és a Balti-tengeren keresztül.

-    -  Déli: Levantei-kereskedelem: Európát köti össze a Kelettel a Földközi- tengeren keresztül.

-        - Szárazföldi: Velence és Genova városától, Észak-Itálián át Franciaország területén keresztül, Champagne-t érintve Flandriáig terjed.

3.3 A pénzgazdálkodás fejlődése:

A távolsági kereskedelem elterjedése szükségessé tette a pénzgazdálkodás kialakulását. Kereskedelem formái:

- A középkorban kezdetben árúcsere folyt, de a piacok bővülésének és a városiasodás hatására elterjedt a pénzgazdálkodás.

Folyamata:

Á - P - Á (árú-pénz-árú).

Értékálló pénzt verettek nemesfémből, pl. Firenzében megjelent az aranyforint.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 190
Tegnapi: 581
Heti: 1 470
Havi: 9 100
Össz.: 2 121 124

Látogatottság növelés
Oldal: A gazdaság és a társadalom átalakulása a virágzó középkorban (Rövid)
Törivázlat - © 2008 - 2019 - torivazlat.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »